EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce
Navštivte náš e-shop
Nabízíme přes 220 tisíc různých
produktů za skvělé ceny!
Osobní odběr ZDARMA
Oční ordinace
Potřebujete vyšetřit zrak?
Objednejte se do naší ordinace!
... 28 let s Vámi!

I love you my gril!

Publikováno dne 10.10.2016 od Karolína Arnoštová

Když si pravěký člověk poprvé upekl na ohni flákotu z uloveného mamuta, pochopitelně vůbec netušil, že vlastně položil základ jedné z nejoblíbenějších zahradních činností – grilování.

Dnes se bez grilování, nebo chcete-li barbecue, neobejde žádná zahradní party. Grilovat a opékat se dá snad úplně všechno – masem počínaje a všemožnými druhy zeleniny konče. Záleží jen na naší chuti. Ale zůstaňme zatím jen u masa. V Severní Americe je barbecue doslova fenoménem a nejde jen o to dobře se najíst. Pro řadu lidí je přímo koníčkem a většinou také doménou mužů, kteří tak rádi předvádějí svoje kulinářské umění. A tak beze studu oblékají zástěry, aby mohli oslnit návštěvu i rodinu. V některých městech Spojených států se dokonce pořádají velké soutěže v barbecue, kde vládnou – kdo jiný než muži. Někde preferují steaky z hovězího, jinde vedou ty vepřové. V každém případě má maso zatepla sundané z grilu, ať je jeho původ jakýkoli, nezaměnitelnou chuť a hlavně vůni.

Nejsou to ale jen Američané, kteří „planou láskou“ k masu připravenému na živém ohni. Také na jih od Spojených států se tento způsob přípravy masa těší velké oblibě.

Za masem letem světem

Rozhodně bychom neměli opomenout Argentinu. Tady je základní úpravou masa právě grilování. Tahle jihoamerická země je ve spotřebě hovězího masa hned v „závěsu“ za Spojenými státy, a to má osmkrát méně obyvatel! Argentinské hovězí maso patří mezi nejžádanější a dováží se do celého světa. I u nás si můžete v renomovaných restauracích objednat pravý argentinský steak. V Brazílii se místní způsob grilování nazývá churrasco. Na velkém grilu, který připomíná vertikální špíz, se opékají pořádné kusy masa (nejčastěji hovězího), které se průběžně odkrajuje.

Asado, tak se říká grilování v Chile, se odehrává buď na běžném grilu, nebo na rožni. Jeden z oblíbenějších způsobů asada je opékání celého jehněte. Rožeň se instaluje do připravené jámy vyložené kameny, kde se pak nad rozdělaným ohněm otáčí odrostlé jehně. Také v tomto případě se maso odkrajuje postupně.

Koření od „profíků“

Ale zpátky domů. U nás rozhodně vedou zahradní grily na dřevěném uhlí. I na nich mohou vzniknout báječné pochoutky provoněné kořením. Velkým pomocníkem v kulinářském kouzlení je samozřejmě koření. Není třeba si lámat hlavu, jaké zrovna zvolit, protože kdo si netroufá na experimenty, měl by se svěřit renomovaným firmám, které mají v této oblasti už letité zkušenosti. Tou je například Kotány. Nabízí řadu kořenících směsí, které dodají vašemu grilovanému masu nebo zelenině lahodnou chuť. Vyvážená chuť koření je velmi důležitá, i tady totiž platí, že méně je někdy více. Občas totiž přemíra koření „utluče“ chuť samotného masa, takže nemáte-li s přípravou vlastních směsí zkušenosti, obraťte se na odborníky.

Dobroty z grilu

Grilovat můžete takřka všechno. Důležitý je samozřejmě výběr masa. Pro grilování na dřevěném uhlí nebo přímo na dřevě je ale nejlepší prorostlejší maso. Preferujete-li vepřové, jednoznačně doporučujeme krkovici. Je pak daleko šťavnatější než například kýta. Ta se právě grilováním rychle vysuší a výsledek pak není příliš vydařený. Báječné jsou samozřejmě také steaky z hovězího masa. I tady platí stejné pravidlo. Proto vybírejte raděj zadní svíčkovou, zadní části hřbetu nebo roštěnec či kýtu. Hovězí maso byste měli opéci nejdříve na velkém žáru, jedině tak zůstane uvnitř pěkně šťavnaté. Oblíbené je samozřejmě i kuřecí maso, tady se vždy osvědčí stehýnka. Ani pro vegetariány není gril zapovězen. Skvělý je například lilek nebo cuketa. Ty mohou sloužit také jako báječná příloha právě ke grilovaným masům.

Nepostradatelné marinády

Jedním z prvních kroků ke správnému grilování je také marináda. Nemusí být nijak složitá. Vyrobíte ji jednoduše například z oleje, citronu, případně česneku a samozřejmě z již jmenované směsi Kotány. Použijete-li kořenící směs, není třeba maso solit. Sůl je totiž ve většině směsí už obsažená. Navíc si pak maso můžete dochutit sami až po úpravě, a to nejlépe mořskou solí.

Výbornou přísadou do marinád zejména na červená masa je také hořčice dijonského typu. Rybám stačí lehká marináda z citronu a pár kapek olivového oleje. Vepřové nebo hovězí maso nechte v marinádě minimálně jeden den, kuřecímu a rybám stačí méně. A hlavně nikdy nedávejte maso na gril rovnou z ledničky, vyndejte ho ještě před grilováním, aby získalo teplotu prostředí. Jinak totiž prodělá teplotní šok a nebude tak křehké a lahodné. Takže vám všem přejeme krásné léto plné zahradních party.

 
 
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.