Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.

Dobré jídlo je součástí hezkého života

Publikováno dne 18.10.2016 od Karolína Arnoštová

Říká Jitka Rákosníková, šéfredaktorka nového měsíčníku Mladé Fronty F.O.O.D. věnovaného jídlu. Na první pohled zaujmou lákavé fotografie i recepty, zjišťovali jsme, co ještě v časopise, který se těchto dnech objevil na stáncích, najdete, a čím se liší od jiných časopisů o jídle?

Je v současnosti na trhu ještě místo na další časopis o jídle?

Podle mne určitě, protože jídlo je nekonečné téma, které se dá uchopit řadou způsobů. Stalo se celosvětovým trendem, koníčkem i předmětem zcela seriózních pojednání. A ani nevím o jiném předmětu lidských tužeb, který by byl mírumilovnější a kreativnější.

Proč jste zvolili název F.O.O.D.?

Anglické slovo pro jídlo je graficky krásné a zní příjemně razantně. Tečky mezi písmeny nám zároveň daly možnost k malé hře se slovy, tentokrát už českými, které hlavní předmět časopisu, tedy jídlo, charakterizují: Fascinující, Obyčejné, Okouzlující, Dobré.

Je jídlo jediným předmětem časopisu?

Hlavním, ale jediným ne. Časopis byl od začátku koncipován jako lifestylový, a proto v něm najdete i řadu informací o novinách z oblasti zdraví a péče o tělo, lahůdkové recepty, který zohledňují určitá dietní omezení. Velký prostor je věnován i příjemnému bydlení a dekoru. Jídlem se ovšem začíná i končí…

Pomineme-li zdraví a dekor, časopis o jídle může být jen pouhou sbírkou receptů. Co na to F.O.O.D.?

Jak bylo řečeno na začátku, jídlo je fascinující téma a rozhodně se nedá redukovat na pouhé recepty a postupy. Necháváme si tedy dost prostoru na to, abychom ke každému tématu mohli říci ještě něco navíc. A některé rubriky časopisu jsou přímo věnovány kulinární historií a osobnostem, které nějakým způsobem ovlivnily světovou kuchyni.

Při zmínce o světové kuchyni – jaký názor máte na tradiční českou?

Jen ten nejlepší. Právě proto, že rádi pátráme v historii jídla, objevujeme často zcela nečekané recepty. Já sama mám velkou sbírku starých českých kuchařek, ať už byly vydány tiskem, nebo přepisovány do sešítků, a právě z těch také čerpáme obrovskou inspiraci.

Zvládnou vaše recepty i začátečníci?

Bezpochyby. Jednak jsou tu recepty s postupem, které jsou velmi snadné, ale většina předpisů se hlásí k jednoduchosti a přehlednosti. Hlavním kritériem není ani tak složitá a důmyslná stavba receptu, ale to, aby jeho přípravě byla věnována péče a abyste ho ani sebe neošidili o kvalitní suroviny.

Víme, že pravidelně představujete i šéfkuchaře – jaké kuchyni vlastně dávají sami přednost?

Někdo italské, jiný francouzské a tak dále, ale každý z nich má minimálně jedno zvlášť oblíbené české jídlo a všichni se shodují na jednom: jídlo má být jednoduché, nepřekombinované a oslavovat především svou vlastní chutí, danou kvalitní surovinou. Šéfkuchaři jsou mistry různých průpovídek, a přinejmenším jedna platí stoprocentně: výtečná surovina se dá snadno zkazit, ale ze špatné se dobrý jídlo uvařit nedá.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
TOPlist