EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce
Navštivte náš e-shop
Nabízíme přes 220 tisíc různých
produktů za skvělé ceny!
Osobní odběr ZDARMA
Oční ordinace
Potřebujete vyšetřit zrak?
Objednejte se do naší ordinace!
... 28 let s Vámi!

Dobré jídlo je součástí hezkého života

Publikováno dne 18.10.2016 od Karolína Arnoštová

Říká Jitka Rákosníková, šéfredaktorka nového měsíčníku Mladé Fronty F.O.O.D. věnovaného jídlu. Na první pohled zaujmou lákavé fotografie i recepty, zjišťovali jsme, co ještě v časopise, který se těchto dnech objevil na stáncích, najdete, a čím se liší od jiných časopisů o jídle?

Je v současnosti na trhu ještě místo na další časopis o jídle?

Podle mne určitě, protože jídlo je nekonečné téma, které se dá uchopit řadou způsobů. Stalo se celosvětovým trendem, koníčkem i předmětem zcela seriózních pojednání. A ani nevím o jiném předmětu lidských tužeb, který by byl mírumilovnější a kreativnější.

Proč jste zvolili název F.O.O.D.?

Anglické slovo pro jídlo je graficky krásné a zní příjemně razantně. Tečky mezi písmeny nám zároveň daly možnost k malé hře se slovy, tentokrát už českými, které hlavní předmět časopisu, tedy jídlo, charakterizují: Fascinující, Obyčejné, Okouzlující, Dobré.

Je jídlo jediným předmětem časopisu?

Hlavním, ale jediným ne. Časopis byl od začátku koncipován jako lifestylový, a proto v něm najdete i řadu informací o novinách z oblasti zdraví a péče o tělo, lahůdkové recepty, který zohledňují určitá dietní omezení. Velký prostor je věnován i příjemnému bydlení a dekoru. Jídlem se ovšem začíná i končí…

Pomineme-li zdraví a dekor, časopis o jídle může být jen pouhou sbírkou receptů. Co na to F.O.O.D.?

Jak bylo řečeno na začátku, jídlo je fascinující téma a rozhodně se nedá redukovat na pouhé recepty a postupy. Necháváme si tedy dost prostoru na to, abychom ke každému tématu mohli říci ještě něco navíc. A některé rubriky časopisu jsou přímo věnovány kulinární historií a osobnostem, které nějakým způsobem ovlivnily světovou kuchyni.

Při zmínce o světové kuchyni – jaký názor máte na tradiční českou?

Jen ten nejlepší. Právě proto, že rádi pátráme v historii jídla, objevujeme často zcela nečekané recepty. Já sama mám velkou sbírku starých českých kuchařek, ať už byly vydány tiskem, nebo přepisovány do sešítků, a právě z těch také čerpáme obrovskou inspiraci.

Zvládnou vaše recepty i začátečníci?

Bezpochyby. Jednak jsou tu recepty s postupem, které jsou velmi snadné, ale většina předpisů se hlásí k jednoduchosti a přehlednosti. Hlavním kritériem není ani tak složitá a důmyslná stavba receptu, ale to, aby jeho přípravě byla věnována péče a abyste ho ani sebe neošidili o kvalitní suroviny.

Víme, že pravidelně představujete i šéfkuchaře – jaké kuchyni vlastně dávají sami přednost?

Někdo italské, jiný francouzské a tak dále, ale každý z nich má minimálně jedno zvlášť oblíbené české jídlo a všichni se shodují na jednom: jídlo má být jednoduché, nepřekombinované a oslavovat především svou vlastní chutí, danou kvalitní surovinou. Šéfkuchaři jsou mistry různých průpovídek, a přinejmenším jedna platí stoprocentně: výtečná surovina se dá snadno zkazit, ale ze špatné se dobrý jídlo uvařit nedá.

 
 
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.