EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce
Navštivte náš e-shop
Nabízíme přes 220 tisíc různých
produktů za skvělé ceny!
Osobní odběr ZDARMA
Oční ordinace
Potřebujete vyšetřit zrak?
Objednejte se do naší ordinace!
... 28 let s Vámi!
MENU

Dávné kouzlo čaje

Publikováno dne 19.10.2016 od Karolína Arnoštová

Když císaři Šen Nungovi na jeho cestách po Číně spadlo do poháru s vodou několik zelených lístků, ucítil příjemnou vůni, a když pak nápoj ochutnal, i lahodnou chuť. Tak podle jedné z mnoha legend vznikl nápoj, který patří mezi nejrozšířenější na světě – čaj.

Evropané poprvé spatřili čaj v roce 1610, kdy jej přivezli na své lodi holandští obchodníci. Vzhledem k tomu, že jeho doprava do Evropy byla velmi komplikovaná, stal se čaj nápoj jen pro bohaté. Čaj v podobě, jak ho známe dnes, však není na světě příliš dlouho. Čaj, který popíjeli Číňané ve starověku i středověku, byl pouze zelený. Proces fermentace, při němž vzniká černý čaj, byl vynalezen v jižní Číně až v 17. století. Důvod byl prozaický. Nefermentovaný čaj totiž špatně snášel dlouhé cesty – lodě s nákladem čaje byly někdy na cestě až rok, a zelený čaj tak snadno podlehl zkáze. Během 18. století však ke snížení ceny čaje, což přispělo k jeho rozšíření a pochopitelně také popularitě.

Kvalita z hor

Čaji se daří v tropickém nebo subtropickém klimatu, pěstuje se na svazích kopců, přičemž nadmořská výška má zásadní vliv na jeho kvalitu, takže čaje z vysoké nadmořské výšky bývají ty nejlepší. K největším světovým pěstitelským zemím patří pochopitelně Čína, ale také Indie. Společně zajišťují asi polovinu světové produkce. Se sklizní čaje se může začít, když jsou čajové keře přibližně čtyři roky staré. Čajové lísky se sbírají ručně a čaj je možné sklízet kdykoli během roku.

Od bílého k černému

Čaje se nejčastěji dělí podle zpracování lístků. Bílý čaj je nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji. Neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací, je pouze sušen, takže zachovává většinu chutí a chemických látek čerstvého čaje. Zelený čaj má povzbuzující účinky díky obsahu kofeinu a je oblíbený především v Číně a Japonsku, v západním světě si ale postupně získává stále více příznivců. Polozelené čaje Oolong se od černých a zelených liší jenom stupněm fermentace. Čaje černé procházejí procesem fermentace úplně. Mají proto nejvýraznější barvu od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé, a často výrazné aroma. Jsou oblíbené hlavně na Západě – černý čaj, který se v Číně samozřejmě také vyrábí, jde především na export. Tmavý čaj neboli Pu-er je z velmi silných lístků, které procházejí dokonce dvojitou fermentaci.

Čaj o páté

I když by se mohlo zdát, že největšími konzumenty čaje na světě jsou Britové, není tomu tak. Britský čaj o páté je až na druhém místě, za Iry. V těsném závěsu je Nizozemsko, kde se vypije například více čaje než v Indii, Spojených státech nebo Německu. Největším spotřebiteli čaje na světě jsou tedy Irové, zatímco Britové jsou až na druhém místě. Ale velké množství čaje se vypije také v Japonsku a dalších zemích, jako je Turecko, Sýrie a Írán. Čaj doprovází lidstvo už dlouhá tisíciletí a jeho oblíbenost stále roste. Zda ho skutečně objevil už zmiňovaný císař, dnes už nikdo nezjistí.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Naše další stránky
TOPlist